Βασικές πληροφορίες για την αποτρίχωση laser

Ο αρχαιότερος τρόπος αφαίρεσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας σίγουρα δεν είναι η  αποτρίχωση με τη χρήση  laser. Από τον καιρό της αρχαίας Αιγύπτου μέχρι και πριν από 100 χρόνια το πέρασμα του δέρματος με ένα καλό ξυράφι ικανοποιούσε τους πάντες, είτε γυναίκες, είτε άντρες. Στις ημέρες μας και συγκεκριμένα από το 1995 και μετά η χρήση της τεχνολογίας laser μπήκε επίσημα στην υπηρεσία της ομορφιάς και της αισθητικής. Εκείνο το έτος στις ΗΠΑ επετράπη με επίσημη έγκριση στους δερματολόγους  και τους αισθητικούς να το χρησιμοποιούν νόμιμα στα Ινστιτούτα ομορφιάς  και στα δερματολογικά εργαστήρια.

Σήμερα η τεχνολογία στην αποτριχωση  laser βασίζεται μεν στις ίδιες αρχές αλλά τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός έχει εξελιχτεί και βελτιωθεί πολύ. Μια επίσκεψη σε κάποιον καλό που είναι  δερματολογος Νεα Σμυρνη Αθηνα,  αλλά ακόμη και στην επαρχία μπορεί να σας εντυπωσιάσει. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες διαφορές στην τεχνολογία αποτρίχωσης laser και η κάθε μια έχει και διαφορετικά πλεονεκτήματα και οφέλη. Για παράδειγμα, ακούμε για την αποτρίχωση  με laser τύπου Alexandrite (1ης  2ης  3ης  και 4ης γενιάς),  η αποτρίχωση laser IPL και η απλή αποτρίχωση laser.

Τι το ξεχωριστό υπάρχει στην αποτρίχωση laser τύπου Alexandrite; Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας εκχέεται  μονοχρωματικό φως σε πολύ συγκεκριμένο μήκος κύματος, στα 705 nm, το οποίο απορροφά ο θύλακας της κάθε τρίχας μέσω της μελανίνης που περιέχει αυτή. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν επηρεάζεται καθόλου η επιδερμίδα λόγω μιας διαδικασίας που ονομάζεται επιλεκτική θερμόλυση.

Η δεύτερη μέθοδος αποτρίχωσης laser με τα αρχικά  IPL, αντί του μονοχρωματικού φωτός χρησιμοποιεί διάχυτο έντονο και πολυχρωμικό φάσμα φωτός σε μήκος κύματος 550-1200 nm, και επομένως ορατό στο ανθρώπινο μάτι και εκχέεται μέσω ενός μικρού εργαλείου με το οποίο ο δερματολόγος «σκανάρει» πάνω στο δέρμα τις τρίχες που θέλει να καταστρέψει. Όπως συμβαίνει και με την προηγούμενη μέθοδο, το φώς του IPL «εντοπίζει» την τρίχα μέσω της μελανίνης που αυτή περιέχει, και η θερμότητά του την καταστρέφει. Η ίδια θερμότητα αποδυναμώνει και το θύλακα της τρίχας με αποτέλεσμα, αυτός να μην μπορεί να την αναπαράγει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, γιατί μακροπρόθεσμα κάποιες τρίχες επανεμφανίζονται (μετά από πολλούς μήνες) οπότε γίνεται κάποια επαναληπτική συνεδρία. Το ορατό αποτέλεσμα είναι η μείωση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από την πρώτη κιόλας συνεδρίας και η ολική αποτρίχωση μετά από μερικές συνεδρίες!

Τώρα όσον αφορά την απλή αποτρίχωση laser το φώς της είναι μονοχρωματικό, η δέσμη του είναι συμπυκνωμένη, βρίσκεται σε ένα μήκος κύματος 300 nm και επομένως είναι αόρατο στον άνθρωπο. Η δουλειά που κάνει η δέσμη του φωτός σ’ αυτή την περίπτωση είναι ίδια με τις προηγούμενες δύο αλλά χωρίς να ανιχνεύει ούτε να  χρησιμοποιεί την μελανίνη για την καταστροφή της τρίχας. Ωστόσο, όσον αφορά την ποιότητα της εργασίας οι απόψεις διίστανται. Μερικοί δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πρώτες δύο μέθοδοι, η αποτρίχωση laser Alexandrite και η αποτρίχωση laser IPL είναι η πιο κατάλληλες  για τις πιο ευαίσθητες περιοχές αφού το laser απορροφάται μόνο από τη μελανίνη της τρίχας και δεν επηρεάζει καθόλου  το δέρμα.

δερματολογος αθηνα

Με λίγα λόγια η αποτρίχωση laser γενικά έχει φοβερά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες παραδοσιακές μεθόδους, καθώς είναι η μόνη επιστημονικά αποδεκτή για την αφαίρεση της  ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το ξυράφι και το κερί προκαλούν συχνά ερεθισμούς, θυλακίτιδα, αύξηση της τριχοφυΐας, χαλάρωση δέρματος, κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ με την αποτρίχωση laser.